Lagen om nedskräpning

Lagen om nedskräpningHär kan ni läsa lite om vad som skall komma när det gäller nedskräpningen.

Fakta: Nedskräpningsböter

Inga böter:

Bussbiljett
Cigarettfimp
Kolapapper
Tuggummi

Böter 800 kronor:

Snabbmatsförpackningar
Glas- och plastflaskor
Olika typer av dryckesförpackningar (exempelvis ölburkar)
Engångsgrillar

Böter eller fängelse upp till ett år:

Förpackningar som innehåller tändvätska, färg eller andra kemikalier som kan vara miljöfarliga.
Om någon placerar ut större mängder skräp eller skräpar ned i systematisk omfattning.

Redan i dag är det olagligt att slänga skräp på allmän plats, men all form av nedskräpning buntas ihop i en lag med straff från böter till ett års fängelse. Det har gjort det svårare att faktiskt bli dömd för neskräpning. Men nu ges polisen istället möjlighet att bötfälla skräpsyndare direkt på plats. Den nya lagen träder i kraft den 10 juli.
Inget straff för cigarrettfimpar
Undersökningar visar att en stor del av befolkningen anser att nedskräpningen har ökat på senare år. Det har regeringen tagit fasta på och i slutet av maj röstade riksdagen ja till den nya lagen om nedskräpning.
Riksåklagaren har nu bestämt bötesnivåerna för de olika brotten. Att lämna en engångsgrill i en park ger 800 kronor i böter. Slängda cigarrettfimpar, bussbiljetter och tuggummin beläggs däremot inte med någon straffavgift, enligt de nya föreskrifterna från Riksåklagaren.