Levande ljus – mysigt men farligt

Levande ljus ökar både mysfaktorn och skapar en härlig feststämning. Men de orsakar också många bränder i våra hem. Så det gäller att tänka sig för innan både ljus och hem brinner upp.

Att vi svenskar är storkonsumenter av levande ljus är inte så konstigt. Under den mörka årstiden när vi tillbringar det mesta av fritiden hemma eller hos vänner tänder vi gärna levande ljus för att skapa en mysig stämning.

Ljus orsakar många bränder

Många bränder i hemmen som orsakas av levande ljus börjar med att en ljusmanschett – eller någon annan ljusdekoration – fattar eld eller att vi helt enkelt glömmer bort eller somnar ifrån ett tänt ljus. Elden sprider sig sedan snabbt till bordet eller annat brännbart i närheten som gardiner, möbler och mattor. Är du inte i rummet när det börjar brinna är det svårt att hinna få kontroll på och släcka branden i tid.

Värmeljus är också en fara

Många tror att det är säkrare med värmeljus eftersom de slocknar av sig själva när de har brunnit ut. Men även värmeljus orsakar bränder. Till exempel genom att skvätta ut flytande stearin som antänder bordsduk eller gardiner. Ställ inte heller värmeljus för tätt, till exempel på en bricka, eftersom värmen då kan bli så intensiv att stearinet börjar brinna med en kraftig och svårsläckt låga.

Kom ihåg

  • Lämna aldrig levande ljus utan tillsyn.
  • Undvik att placera ljus nära gardiner och annat brännbart.
  • Använd helst ljusstakar och ljusdekorationer som inte kan fatta eld.
  • Ha en brandvarnare, en 6 kg pulversläckare och en brandfilt hemma

 

Källa: Länsförsäkringar Skåne